Beköszöntő



Szerzők: Dr. Szigeti Tamás János


Kedves Olvasóink! 

November utolsó napjai telnek, miközben a végső simításokat végezzük az ÉVIK 2020. esztendei negyedik számán. A tél késik ugyan, de már aláhullottak az ősz színpompás levelei.

„Ősz húrja zsong, / Jajong, busong / A tájon, S ont monoton / Bút konokon / És fájón1.” 

A 65 éves ÉVIK utolsó nyomtatott verzióját tartja kezében az Olvasó. A tudományos szakfolyóirat Kiadójának döntése szerint a periodika 2021-től csak elektronikus formában fog megjelenni az eddig megszokott tartalommal és gyakorisággal a www.eviko.hu honlapon. A tudományos közleményeket továbbra is negyedévenként fogjuk megjelentetni magyar és angol nyelven szabadon hozzáférhető – Open Access - rendszerben. A szaklap szerkezetét az online megjelenés miatt a könnyebb olvashatóság érdekében fogjuk átalakítani. Bízunk benne, hogy kiadványunkkal meg tudjuk tartani szerzőink megtisztelő bizalmát és Olvasóink érdeklődését. Vezető anyagunkat Antal Otilia és szerzőtársai jegyzik. Kéziratukban az emberi tápcsatornában zajló emésztési folyamatokat modellező rendszerekről számolnak be. Az in-vitro körülmények között megvalósított emésztési kísérletekkel – amelyeket a szerzők maguk is folyamatosan végeznek – egyre nagyobb részletességgel segít megérteni az élelmiszerek összetevőinek lebontásának és felszívódási folyamatait, illetve azok hatásait az ember egészségére. A szerzők emésztési kísérleteiket a 32 ország kutatóit egyesítő COST INFOGEST program keretei között végzik. A társadalom egyes rétegeiben szenvedélyes vita folyik a húsfogyasztás környezeti hatásairól és etikai megítélésétől. Szakértők és laikusok gyakran vitatják, hogy indokolt-e a húsmentes étrendbe tartozó élelmiszerek esetében húsokból készült élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait utánozni. Bánáti Diána szakirodalmi összefoglalójában a „reform-táplálkozási” mozgalmak révén mind nagyobb teret hódító vegán és vegetariánus igényeket kielégíteni szándékozó élelmiszer-előállítási technológiákról, a téma jelenlegi európai élelmiszerjogi helyzetéről és kérdőíveken begyűjtött fogyasztói véleményekről számol be. Kiss Dóra és munkatársai egyszerűsített, fotometriás aminosav-analitikai módszereket egybegyűjtő dolgozatának második részében a nem aromás, két esszenciális, illetve részben esszenciális aminosavak – rendre a metionin, cisztin, lizin, arginin – analitikájának szakirodalmi összefoglalását készítették el. Székelyhidi Rita és szerzőtársai a szilárdfázisú mikroextrakción (SPME) alapuló mintaelőkészítés tejipari termékek vizsgálatához való alkalmazásáról állítottak össze szakirodalmi összefoglalót. Dolgozatukban zsírsavak, aldehidek, észterek, alkoholok, kéntartalmú szerves vegyületek, furánok, fenolok és terpenoidok extrakciós lehetőségeit foglalták össze. A vegyületek elválasztástechnikai detektálása módszereinek leírása a kézirathoz tartozó, 74 hivatkozást tartalmazó irodalomjegyzék cikkeiben állnak az Olvasók rendelkezésre. Sipos László munkacsoportja kéziratában az érzékszervi bírálók látásvizsgálati tesztjeiről olvashatnak. A dolgozatban ismertetik a látás szín-, alakfelismerő és a képfelbontó képesség ellenőrzésének módszereit. Kovácsné M. Ágota és Takácsné H. Mária munkája az étrend zöldség-kiegészítésének lehetőségeit bővítő termékcsoportról, a mikrozöldségekről szól. A mikrozöldségek – az agolszász terminológiában microgreen-ek – a csíranövényeknél fejlettebb, de a kifejlett növényekhez képest fiatalabb fenotípusú növények zöld részeit jelentik, amelyek a hagyományos zöldségekhez képest nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak az ember számára értékes vitaminokat és ásványi anyagokat. Olvasóinkat büszkén tájékoztatom arról, hogy Szerkesztőbizottságunk tagja, Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár Dr. Nagy István agrárminisztertől 2020. október 23-án, kiemelkedő tevékenységéért Életfa bronzfokozatú emlékplakett kitüntetésben részesült. Szerkesztőbizottságunk nevében gratulálok, további sikereket, egészséget, magánéletében boldog éveket kívánok Professzor Úrnak. Olvasóinknak jó olvasást, boldog Adventi készülődést, és kegyelemteljes, áldott karácsonyi ünnepeket, boldog újévet kívánok. 


Dr. Szigeti Tamás János 
főszerkesztő 




1Paul Verlaine: Őszi chanson (Fordította: Tóth Árpád)

 

 


Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok