Beköszöntő



Szerzők: Dr. Szigeti Tamás János

ÖSSZEFOGLALÁS

Kedves Olvasóink! Lapzárta van, s a ragyogó aranyszínű indián nyárban az ÉVIK 66. évfolyama őszi számának utolsó simításai idején pihenés közben Keats őszi versére bukkantam: „Halk párák s édes ízek évszaka / Jössz s hű híved, a sárga nap örül / És összefogtok s dús fürtök soka / Csügg a szőlőn a nádtetők körül, / Vén alma-ágat áldott súly töret / S zamat tölt minden őszi magvakat…”1. Nehéz elhinni, hogy e csodás őszben a vírus ma is közöttünk van. 

Folyóiratunk Fókuszban c. rovatában Tölgyesi Ádám analitikai dolgozatát közöljük. A szerző kéziratában a hidrofil kölcsönhatásokon (HILIC) alapuló elválasztástechnika élelmiszer -és takarmány-analitikai alkalmazásairól készített összefoglalót. A HILIC-LC/MS technikával számos olyan vegyület kényelmes meghatározására nyílik lehetőség, amelyeknek vizsgálata a „hagyományos” HPLC elválasztási módszerekkel bonyolult volt, vagy egyáltalán nem volt lehetséges, pl. akrilamid, laktóz, B-vitaminok, karbamid. 

Bognár Lajos és szerzőtársai az EU tagországai körében felbukkant élelmiszerminőségi, élelmiszerpolitikai vita, a médiában gyakran hangoztatott „az élelmiszerek kettős minősége” témájából állították össze dolgozatukat. Az élelmiszerek fogyasztóinak körében végzett kérdőíves interjúiknak statisztikai feldolgozása révén kimutatták, hogy az emberek nagyobb része elfogadhatatlannak tartja a kezdetben tagadott, később bizonyítottá váló gyakorlatot, miszerint az EU egyes tagállamaiban bizonyos élelmiszertermékeket gyengébb minőségben hozzanak forgalomba, mint más tagállamokban. Eredményeik segítséget nyújthatnak e tarthatatlan helyzet felszámolásához. 

Guzel Alkhamova és munkatársai búzaliszthez kevert görögszénamag- és feketeköménymag-keverékek sütőipari tulajdonságaira gyakorolt hatását vizsgálták. Kísérleteik során sikerült olyan keverékarányokat összeállítani, amelyek kiváló sütőipari értékkel és érzékszervi jellemzőkkel rendelkeztek, összetételükben pedig a hagyományos termékekhez képest a fogyasztó egészségére nézve értékesebb, közel funkcionális tulajdonságokat nyertek. 

Jakab Ivett és kutatócsoportja szintén a sütőipar területéhez tartozó kísérletekről számol be. Munkájuk során lisztérzékeny egyének által is fogyasztható, teljeskiőrlésű lisztekből készült ostyákat állítottak elő a búzaliszt mellőzésével. Köles, csillagfürt, lucernamag és kendermag felhasználásával olyan sütőkeverékeket állítottak össze, amelyek gluténmentességükön túlmenően kedvező aminosav-garnitúrával és érzékszervi jellemzőkkel is rendelkeztek. Kísérleteiket reológiai vizsgálatokkal is kiegészítették. 

Szűcs Viktória és Dudás Gyula az ÉVIK márciusi számában közzétett gondolataikat folytatják. Kéziratuk második részében az élelmiszer-ellátó rendszerrel szemben támasztott követelmények megoldására tesznek javaslatot, amelyben a hazai élelmiszer-ellátó rendszer összefüggéseit tartalmazó, saját szerkesztésű, informatív gondolattérképet is közzé tettek. Dolgozatuk harmadik, befejező részét az ÉVIK 67. évfolyama 1. számában fogjuk közölni. 

Kiss Dóra és szerzőtársai cikkének első részében három esszenciális aminosav egyszerű, spektrofotometrián alapuló műszeres analitikai eljárásairól olvashatunk. Az általuk áttekintett módszerek között van olyan, amellyel a technikai berendezésekkel kevésbé felszerelt laboratóriumokban is kielégítő pontossággal lehet a három aromás esszenciális aminosavat meghatározni. A második részt decemberi számunkban közöljük. 

Kedves Olvasóinknak hasznos olvasást, sikeres munkát és jó egészséget kívánva tesszük közzé az ÉVIK 66. évfolyamának harmadik részét. 

Dr. Szigeti Tamás János főszerkesztő

1John Keats: Az őszhöz (Fordította: Tóth Árpád)

 

 


Teljes szám letöltése

 

Korábbi lapszámok