Beköszöntő 2019/2

2019. június 30., vasárnap


Kedves Olvasóink!


Elérkezett a várva-várt nyár! Az én szívemhez leginkább a kirobbanó természet ígéretével kápráztató március áll a legközelebb, de mint évszakot, a nyarat élvezem a leginkább. Így érezhetett annak idején Radnóti Miklós is, amikor júniusról írt: „Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz, az ég derűs, nincs homlokán redő, utak mentén virágzik mind az akác, a csermelynek arany taréja nő s a fényes levegőbe villogó jeleket ír egy lustán hősködő gyémántos testű nagy szitakötő”1.
Júniusi számunk vezető írása az étrend-kiegészítő készítmények vizsgálatával kapcsolatos kézirat. Horváthné Soós Erika és szerzőtársai dolgozatukban három készítménycsoportot különböztetnek meg: az első a sportolóknak és nehéz fizikai munkát végző egyéneknek szánt étrend-kiegészítők, a második csoport a fogyasztószerek, a harmadik pedig a szexuális rendellenességek kezelésére és a potencia növelésére alkalmas készítmények csoportja. A cikkben a készítményekben talált nemkívánatos anyagokról, illetve összefoglaló jelleggel az alkalmazott analitikai vizsgálati módszerekről is olvashatnak.
Az étrend-kiegészítők minőségének ellenőrzéséhez kapcsolódik a NÉBIH munkatársai által a szerkesztőségünkbe küldött anyag is. Szilvássy Blanka Daniella és munkatársai az elmúlt egy éves időszakra visszatekintve ismertetik a hatósági ellenőrzések eredményeit.

Júniusi számunkban még egy, az étrend-kiegészítők témaköréhez hasonló anyaggal jelentkezünk. Kátay Gábor és Varga Lászlókétrészes dolgozatának első részét közöljük, amely az elmúlt évtizedek alatt gyakran vitatott vajjal kapcsolatos. Voltak időszakok, amikor a vajat kifejezetten „egészségtelen” élelmiszernek kiáltották ki a növényi olajokból készült margarinok javára. A jelen kéziratban csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, élőflórás, a kidolgozott technológiával biztonságosan gyártható vajkrém jellemzőiről írnak. Az alkalmazott enzim-, illetve starterkultúra-koncentráció mellett a termék tejcukortartalmát 0,1% ala sikerült csökkenteni.
Szabó Anna az egyes termékek fogyasztói megítélésének matematikai alapokon nyugvó elemzésére alkalmazott „conjoint” analízist alkalmazott. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a fogyasztói csoportokkal készített kérdőíves felmérések matematikai értékelése után megállapítható legyen, hogy a megkérdezettek bizonyos termékjellemzőknek milyen jelentőséget tulajdonítanak. A szerző jelenlegi munkájában a fehér csiperkegomba D-vitamin-tartalmával kapcsolatos kérdésekre helyezte a hangsúlyt. A fejlesztések eredményeképpen egy olyan, a fogyasztói igényekre optimalizált termékkel bővülhet az egészséges, funkcionális élelmiszerek köre, amely mesterséges anyag hozzáadása nélkül, csupán természetes összetevőinek köszönhetően – sok más jótékony táplálkozás-élettani hatása mellett – segíti a szervezet D-vitamin-szükségletének biztosítását.
Bíró Barbara szerzőtársaival különféle almalevek vizsgálatáról számol be. Dolgozatukban részletesen ismertetik az almalevek makro- és a gyümölcslé által hordozott, biológiailag aktív mikroösszetevőket, amelyek a készítmények értékét különösen növelik. Ilyen vegyületek például a polifenolok, amelyek antioxidáns tulajdonságaiknál fogva az élelmiszerekben keletkező szabadgyököket képesek féken tartani. Munkájukban vizsgálták az almalevek patulin-, szabadgyök- és hidroximetilfurfurol (HMF) -tartalmát is.
Olvasóinknak kellemes nyarat, szép időt, szabadságuk alatt aktív pihenést és természetesen az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikkeinek tanulmányozásához hasznos és kellemes olvasást kívánok. Észrevételeiket, javaslataikat továbbra is várjuk a lapunk impresszumában található elérhetőségek bármelyikén.


Dr. Szigeti Tamás János

főszerkesztő

 

1Radnóti Miklós: Június

 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük