Beköszöntő 2018/4

2018. december 4.

Kedves Olvasóink!


Az ÉVIK LX. évfolyamának 2. számában írtam arról, hogy éveinek gyarapodása során mily gyorsan repül a főszerkesztő ideje, hogy – idézem akkori soraimat – máris itt van a második szám lapzárta.., Kurucz Mónika szavaival: Az idő sasszárnyakon repül, / … / Mintha szünet nélkül / Folytatódna tovább az egész1. Most, 2018 decemberében az ÉVIK megújulásának kis jubileumát ünnepeljük: a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. színeiben 5 esztendeje szerkesztjük tudományos szakfolyóiratunkat. Ez idő alatt összesen 20 lapszámot jelentettünk meg 2337 oldal terjedelemben. Évfordulónk alkalmából a decemberi szám végére szerkesztettünk egy tartalomjegyzéket az általunk 5 év alatt kiadott periodikák anyagának áttekintése végett.

Idei, negyedik számunkhoz Takács Krisztina kutatótársaival egy, az emberi társadalmat évről-évre súlyosabban érintő glutén allergiát és -érzékenységet kiváltó gliadin-epitópok kimutatására gyártott ELISA kitek működési jellemzőiről, előnyeiről, korlátjairól szóló dolgozatot nyújtottak be. A szerzők részletesen ismertetik a jelenleg széles körben használatos R5 ellenanyag immunkémiai reakcióit, és összehasonlítják a G12 jelzésű ellenanyag hasonló jellemzőivel. Az utóbbi ellenanyag a búzában specifikus QPQLPY hexapeptid szekvenciával képes reagálni, de reakciót ad a búza, rozs, árpa és néhány zabfajta egyaránt peptid szekvenciákkal is, ezért ígéretes lehet a glutén típusú fehérjék kimutatását szolgáló, akár a Codex Bizottság által jelenleg elismert ELISA kitek felváltására is, főként gluténmentes élelmiszerek vizsgálata céljából.

Szeitzné Szabó Mária kéziratában a húsipari termékekhez adott foszfátok élelmiszerbiztonsági hatásairól ír. Több kutatás eredménye utal arra, hogy a szakmai közéletben ártatlannak tekintett,  főként vízmegkötő adalékanyagként használt foszfátok hosszú időtartamú fogyasztása szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, csontritkulási panaszokhoz vezethet.

Dorkó Annamária és munkatársai az általános iskolás korosztály élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos ismereteiről, nézeteiről készítettek dolgozatot. Felméréseik szerint a fiatal korosztályban jelentős az ismerethiány. Ez lehet az oka annak, hogy a kisiskolások a cukros italok biztonságát jóval kisebbnek ítélik, mint a könnyen romló darált húsét.

Jevcsák Szintia és szerzőtársai egy kevésbé ismert gabonaféle, a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmát és gázkromatográfiás technikával azok zsírsav-összetételét vizsgálták a termőhely műtrágya-kezelésével összefüggésben. A kutatók a termőhely kezelése és a lisztminták zsírtartalma között találtak statisztikailag kimutatható – szignifikáns – összefüggést.

Molnár Judit és munkatársai a diabetológia területén végezték kutatásaikat. A szerzők gyulladásos bélbántalmakban (IBD) szenvedő egyének táplálására szolgáló, Saccharomices cerevisiae (pékélesztő) kultúrákból előállított egysejt-fehérje (SCP) alapú élelmiszerek alkalmazásáról készítettek rövid összefoglalót. Megállapították, hogy a fermentációval előállított készítményekben a fermentációs idővel arányosan növekedett a termékek fehérjetartalma. 

Karácsonyi számunkhoz hasznos olvasást, a jubileumi tartalomjegyzékben jó böngészést, a közelgő ünnepekre Szerkesztőbizottságunk nevében áldott karácsonyt, boldog újévet kívánok.


Dr. Szigeti Tamás János
Főszerkesztő


1Kurucz Mónika: Repül az idő 

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük

 Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNKHIRDETÉSEKAnton Paar