Beköszöntő 2017/3

2017. június 15.

Kedves Olvasóink! 

 

„Bokraink közt már az ősz barangol, kóró lett a fényes laboda.1 ” Az Élelmiszervizsgálati Közlemények Szerkesztősége pedig még az ősszel „elbarangol” eddigi, Fóti úti otthonából: mire Olvasóink a kezükbe veszik az őszi számot, Szerkesztőségünk a magyarországi WESSLING cégcsoporttal együtt új, saját székházban fog dolgozni a Budapest, IV. kerület, Anonymus utca 6. szám alatt. Szakfolyóiratunk legújabb kori élete tele van változásokkal: négy évvel ezelőtt vadonatúj arculatot kapott, az idén ősszel pedig kiadója új helyre költözik. A változásoknak még ezzel sincs vége. 2017 nyarán a Szerkesztőségünk egy évek óta dédelgetett álma teljesült. Sikerült megegyeznünk az Arcanum Adatbázis Kft. vezetőjével és a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával arról, hogy az ÉVIK teljes anyagát elektronikus formába hozhassuk. A megegyezést követően még augusztusban elkészült az ÉVIK digitális feldolgozása az 1955-ben megjelent, Dr. Kottász József által szerkesztett első számtól kezdve a legújabb kiadványig. Ez azt jelenti, hogy a www.eviko.hu  honlapon várhatóan még ebben az esztendőben szabad eléréssel közzé tudjuk tenni a teljes anyagot kétrétegű PDF formátumban. A kb. 20 ezer oldalt kitevő digitalizált anyagban a hazai, illetőleg a nemzetközi élelmiszerkémia és -analitika legnagyobb kutatóinak dolgozatait olvashatják hamarosan. E munkában a Biszak Sándor vezette Arcanum Kft. mellett a NÉBIH Könyvtárának vezetője Tóthné Csáki Katalin, az Országos Széchenyi Könyvtár EPA könyvtárosa, Uri-Kovács József, illetve a WESSLING cégcsoport magyarországi informatikusai működnek közre. Köszönet érte mindannyiuknak! A szakfolyóirat teljes digitalizált anyagából folytatjuk a szerzői katalógus összeállítását is, ami azt jelenti, hogy a folyóirat honlapján belátható időn belül az ÉVIK számainak valamennyi szerzőjére, illetőleg azok dolgozataira keresni lehet. Szerkesztőségünk a NÉBIH könyvtár segítségével folyamatos kapcsolatban áll az Elsevier kiadó SCOPUS honlapját üzemeltető szakembereivel. Ennek eredményeképpen az ÉVIK 2017. évi 1. és 2. számának teljes anyaga is felkerült a SCOPUS adatbázisába. További jó hír, hogy a SCIMAGO honlapján az ÉVIK-et felvették a Q4 kategóriába: http://www.scimagojr.com/journalrank.php?category=1106&page=5&total_size=273  Néhány szóban az őszi szám tartalmáról. Vezető anyagként Gere Attila és szerzőtársai szemkamerás vizsgálatokról szó- ló dolgozatát választottuk. Mikulka Petra és munkatársai a feketeköménymag antimikrobás hatásának vizsgálatáról írtak. Szabó S András és munkatársai tollából a középiskolai élelmiszer-kémiai oktatásról szóló anyag negyedik, befejező részét közöljük. Várallyai Szilvia és szerzőtársai cikké- nek témája a borsó arzénfelvételének lehetősége arzénnel szennyezett talajokból. Korzenszky Péter és munkatársai kéziratukban a tejek hőkezelésének energetikai és élelmiszer-biztonsági összefüggéseiről értekeznek. Bízom benne, hogy olvasóink nyara szépen telt, volt lehetőségük élvezni a ragyogó napsütést, néha az időjárás szeszélyeinek változatosságát. A vakáció után sikeres munkát, jó olvasást kívánok.

 

 

Szigeti Tamás

főszerkesztő

 

 
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNK



HIRDETÉSEK







Biomerieux



Anton Paar