Beköszöntő 2017/1

2017. március 20., hétfő

Kedves Olvasóink!

 

Sokat töprengek azon, hogy az ember életkorának előrehaladtával miért tűnik úgy, hogy a naponta rendelkezésünkre álló idő napról-napra kevesebb. Azt gondolom, hogy az idő az emberi várakozással fordított arányban múlik: a várva-várt események késlekedni látszanak, majd a megvalósulás néhány örömteli pillanata fénysebességgel tűnik tova a világ karneváli forgatagában. A március mégis elérkezett – újra: „A tavasz rózsás kebelét kitárva, Száll alá langyos levegőn mezőnkre. Balzsamos fürtjén Zephyrek repesnek, S illatot isznak.”1

Nos, a lírai gondolatok után lássuk, mit tartogat Olvasóink számára a megújult ÉVIK 2017. évi 1. száma!

Újabb időszakos rovattal jelentkezünk: két szakkönyvet mutatunk be. Az egyiket Ambrus Árpád és Danis Hamilton (A növényvédőszer-maradékok értékelése élelmiszerbiztonsági szempontból) a másikat Csapó János és munkatársai (Élelmiszer-hamisítás és kimutatása) jegyzik.

Vezető anyagunk az évtizedek óta a szakmai és laikus közönség figyelmének középpontjában álló egyik vegyületcsoport, az állatgyógyászati célokat szolgáló szteroidok vizsgálati módszereiről szóló dolgozat Tölgyesi Ádám és Virender K. Sharma tollából. A szteroid szerkezetű készítményeket a világ különböző területein hozamfokozó célzattal használják. Élelmiszerbiztonsági hatásuk bizonyítottan aggályos, ezért alkalmazásukat az EU területén tiltják. A szerzők e vegyületek műszeres analitikai vizsgálati módszereit hasonlítják össze.

Fontosságukat és aggályosságukat tekintve a peszticidek maradékai sem maradnak el az állatgyógyszerektől. Ambrus Árpád és munkatársai kéziratukban a peszticid analitikához használatos referencia oldatok – munkaoldatok, analitikai kalibráló oldatok – által hordozott mérési bizonytalanság kérdésével foglalkoznak. Elgondolkodtató, hogy a „pontos” laboratóriumi üvegeszközök és analitikai mérlegek használata során milyen bemérési hibákkal, ismételhetőségi korlátokkal kell a vizsgálatot végző szakembernek szembesülnie.

A globalizáció nemcsak a hírek, pénzügyek és divatok területén érezteti hatását, hanem az élelmiszerek és étkezési szokások, földrészek közötti összemosódását is eredményezi. Így került az EU Bizottsága elé egy, Dél-Amerikából származó növény magja, a chia (Aztékzsálya – Salvia hispanica L.) élelmiszeripari felhasználása iránti kérelem is. Kemenczei Ágnes és munkatársai a chia mag új élelmiszerként történő felhasználhatóságáról írnak.

Sípos László és munkatársai újabb „műszeres” analitikai kézirattal jelentkeznek. Dolgozatukban az érzékszervi vizsgálatok detektorait, az érzékszerveket működtető analitikus, azaz az érzékszervi bírálatot végző egyének analitikai teljesítmény-jellemzői felülvizsgálati módszereiről írnak. Itt említem meg, hogy tudományos folyóiratunk eddigi cikkei között számos olyan írást találhatnak, amelyek az érzékszervi bírálati módszerek tekintélyét – jogosan – a műszeres analitikai módszerek színvonalára emeli.

Szeretném felhívni tisztelt Olvasóink figyelmét a www.eviko.hu honlap „Letölthető dokumentumok” feliratú részére, amely az ÉVIK eddig megjelent, letölthető nagy terjedelmű táblázataira, jegyzékeire mutat. Honlapunknak ebben rovatában olvashatják el a „Könyvajánló” időszakos rovatunkhoz tartozó könyvek tartalomjegyzékeit is.

Bízom benne, hogy tavaszi számunkban ki-ki talál a maga számára érdekes anyagokat. Olvasóinknak kellemes ünnepeket, áldott Húsvétot kívánok:


Dr. Szigeti Tamás János
főszerkesztő

 

1Berzsenyi Dániel: A tavasz

  

A tartalom további részleteinek megtekintéséhez kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még Ön nem regisztrált felhasználónk, kérjük, regisztráljon!


Élelmiszervizsgálati Közlemények előfizetési díjai:

 

1 évre (4 szám): 4200 Ft (4000 Ft + Áfa)

1 szám: 
1260 Ft (1200 Ft + Áfa)


További információért forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolat menüpont alatt, vagy a kiadó eviko@wirec.eu e-mailcímén!

 

Köszönjük

 Sorrend 
< ELŐZŐ 1 / 1 KÖVETKEZŐ >
    File Feltöltés dátuma Size  
Tartalom és Beköszöntő 07. 12. 2017 03:48 142 K LETÖLTÉS
< ELŐZŐ  1 / 1  KÖVETKEZŐ >