Beköszöntő 2016/3

2016. augusztus 25., csütörtök

 

Kedves Olvasóink!

 

Még tartott a nyár, amikor az ÉVIK őszi számának végső simításait végeztük. Közben Ady Endre sorai jutottak eszembe a közelgő őszről. A nyári meleget hirtelen egy hűvös szélvihar zavarta meg, a levegő lehűlt, de egy nap elteltével ismét a nyár romantikus melege ölelt körül: „Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé / S Párisból az Ősz kacagva szaladt. / Itt járt, s hogy itt járt, én tudom csupán / Nyögő lombok alatt .”1  Így, vagy úgy, lassan vége a szép nyárnak, következnek a hűvösebb napok, és mi újult lendülettel látunk hozzá az évben hátralévő teendőinknek. További munkánkhoz külön bíztató lendületet ad a jó hír, hogy tudományos szakfolyóiratunkat az Elsevier kiadó felvette a Scopus listára, amely óvatos reményeink szerint a hivatalos tudományos teljesítménymérés és -értékelés előszobájának tekinthető. Ha szerzőink és olvasóink közreműködésének köszönhetően tartani tudjuk az ÉVIK eddigi szakmai színvonalát, újságunk hamarosan a nemzetközileg elismert periodikák közé fog tartozni. Ennek érdekében szerkesztőbizottságunk további erőfeszítéseket fog tenni.
Lássuk, hogy őszi számunkban mivel járulunk hozzá az ÉVIK tudományos elismertségének növeléséhez! Vezető anyagként Bálint Ildikó kéziratát választottuk, aki kávéitalok érzékszervi vizsgálatának számítógépes támogatással – nem teljes körű kiegyenlített blokk (balanced incomplete block, BIB) módszerrel – végrehajtott kísérleteiről számol be. Az ismertetett korszerű eljárás bármely, egyéb típusú élelmiszer egzakt érzékszervi vizsgálatához is alkalmazható.

Török Kitti és munkatársai dolgozatukban rámutatnak, hogy az allergén komponenseket tartalmazó élelmiszerek feldolgozásuk során sok esetben csak olyan változáson mennek keresztül, amelyek zavarják ugyan az analitikai kimutatás biztonságát, de az arra érzékeny egyéneknél mégis képesek allergiás reakciókat kiváltani. Hangsúlyozzák, hogy a kereskedelemben rendelkezésre álló, különböző márkájú, immunkémiai alapon működő teszt-kitek az egyes allergén fehérjékkel más-más epitópokon keresztül reagálnak, ezért az allergének vizsgálati eredményei az alkalmazott kitektől függően gyakran számottevő mértékben különbözhetnek egymástól.

A Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai, Izsák Margit munkacsoportja immár hagyományosnak tekinthető cikksorozatának folytatásaként, újabb tíz olyan élelmiszer-vizsgálati kísérletet mutat be, amelyek révén a középiskolás diákok további értékes gyakorlati és elméleti ismereteket szerezhetnek az élelmiszer-vizsgálat tudományának területéről.

Jancsó András és munkatársai írásukban a tejminősítés és az élelmiszeripari közgazdaságtan mezsgyéjén mozogva a napjainkban egyre gyakoribb, mobil nyerstejárusítás élelmiszer-biztonsági és gazdasági körülményeit vizsgálják egy 13 hónapon keresztül folytatott felméréssorozat adataira támaszkodva.  Eredményeik alapján röviden annyit mondhatunk, hogy a mozgó tejárusítás gyakorlata számos élelmiszerbiztonsági aggályt vet fel.

Kemenczei Ágnes és munkatársai a Stevia rebaudiana Bertoni leveleinek kivonatából készített természetes édesítő szer jellemző tulajdonságait és a készítmények élelmiszerjogi státuszát tárgyalják. Kéziratukban felhívják a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban egyelőre csak a szteviol glikozidokat tartalmazó kivonatok forgalmazását engedélyezte a hatóság, de a Stevia nemzetségbe tartozó, több száz faj leveleiből készített drog forgalmazása az EU területén egyelőre tilos.

Ha tudományos szakfolyóiratunkkal kapcsolatban észrevételük van, kérem, hogy véleményüket osszák meg velünk! Az ÉVIK őszi számához Olvasóinknak hasznos időtöltést kívánok.

 

 

Szigeti Tamás János
főszerkesztő

 

 

1Ady Endre: Párizsban járt az ősz

 read more ...