Beköszöntő 2016/1

2016. március 9., szerda

Kedves Olvasóink!

 

Számomra talán azért a február a legizgalmasabb hónap, mert utána a tavasz előhírnöke, a vibráló március, kedvenc hónapom következik. A természetbe rejtett feltámadás, a kitörni készülő életerő csodás hónapja ez. A március hangulatához eddigi szokásomhoz híven hadd idézzek most is a magyar irodalom gyöngyszemeinek tárházából:

„…Az olvasztó Tüzet küldi a hamu - S láng-óhaját, hogy ne csüggedjetek el: Március van s határtalan az Élet.1

Tudományos folyóiratunk 62. évfolyamának első számától néhány módosítást vezetünk be a lap belső arculatában. Olvasóink véleményét figyelembe véve megváltoztattuk a kéziratok angol szövegének szerkesztését. Március 31-i számunktól kezdődően cikkeink magyar nyelvű szövegét egy blokkba szerkesztjük az anyaghoz tartozó rajzokkal, képekkel, diagramokkal, táblázatokkal együtt, amelyeket természetesen kétnyelvű feliratokkal látunk el. A táblázatokban található tizedes törtek szedésénél az angol helyesírás szerint tizedes pontokat használunk. A dolgozatok angol nyelvű fordítását a magyar szöveg után adjuk közre, szintén egy tömbben.

Folyóiratunkban esetenként olyan kéziratokat is közlünk, amelyek a megszokottaknál sokkal hosszabb táblázatokat, listákat tartalmaznak. Az ilyen anyagokat szakfolyóiratunk honlapján mellékletként, a főmenüben található, „Letölthető dokumentumok” feliratú menüpont alatt tesszük közzé Excel- táblázat, vagy PDF-lista formájában. Ezek a mellékletek a lap előfizetése nélkül is Olvasóink rendelkezésére állnak, letöltésükhöz nincs szükség felhasználói bejelentkezésre és jelszóra sem.

Március 31-től még egy menüponttal bővül a honlap felső menüsora. A szürke sávban található „Szerzőink” feliratú menü alatt kereshető formában közzétesszük a folyóiratban publikáló valamennyi szerzőnk nevét névsor szerinti elrendezésben.

A legördülő ablakban a szerzők nevére kattintva olvashatják az általuk jegyzett dolgozatok címét és azok megjelenési adatait. A szerzői listában az első szerzőkkel együttműködő társszerzők neveit is megtalálják. Egyelőre a két éve megújult folyóirat kilenc számának tudományos anyagát dolgoztuk fel, de tervünk az, hogy a listában az eddig megjelent valamennyi dolgozat összes szerzőjének adatait közzétesszük. A szerzői adatok megtekintéséhez egyelőre szintén nem kell szakfolyóiratunkat megrendelni.

Tavaszi számunkban két visszatekintő anyaggal is jelentkezünk.

Szeitzné Szabó Mária az élelmiszerbiztonság történetéből állított össze szemelvényeket. Írásában egy többezer éves időszakot átölelve az Asclepius kígyójához kötődő legendától egészen a közelmúltban zajlott melamin botránnyal bezárólag számos érdekes történetet közöl. Ambrus Árpád és Vásárhelyi Adrienn pedig a hazai növényvédő szermaradék-analitika históriájáról emlékeznek meg. Munkájukban külön hangsúlyozzák a magyar növényvédőszer-analitikai laboratóriumi hálózat precíz munkájának értékeit. Kurucz Anna és Gyimes Ernő baromfiipari vörösáruk hazai kísérletek alapján tervezett ehető filmbevonatairól küldtek kéziratot. A kifejlesztett bevonatok használatával kiválthatók a jelenleg alkalmazott mesterséges csomagolóanyagok. Tanai Attila és munkatársai ugyancsak a húsipar területét érintő munkával jelentkeznek lapunk hasábjain. Dolgozatukban különböző húsipari készítmények omega-3 típusú zsírsavtartalmának növelésére irányuló kísérleteikről és a termékekben mérhető funkcionális vegyületek vizsgálatáról számolnak be. Bozi János és munkatársai, mint gyakorló egyetemi és középiskolai oktatók, e számunkban is egy, az élelmiszerkémia oktatásának lehetőségeiről szóló kézirattal jelentkeznek, amelyben tíz, könnyen elvégezhető szemléltető kísérlet leírását teszik közzé.

Kedves olvasóinknak jó olvasást és a közelgő tavaszi ünnepnapokra áldott Húsvétot kívánok:

 

Dr. Szigeti Tamás János

főszerkesztő

 

1 Ady Endre: A Tűz márciusa

  read more ...