Beköszöntő 2015/2

2015. október 5., hétfő

Kedves Olvasóink!


 

 

A 2015. évi nyári számmal jelentkezünk. Néhány héttel ezelőtt a Vértest és a Gerecsét átszelő úton bicikliztem. A kora nyári hegyes-völgyes vidék friss, üde illata, a csodaszép fények és a közeli erdők zsongása szívetlelket gyönyörködtető összjátékát az út szélén integető máriatövisek püspöklila virágai koronázták meg. Ekkor döntöttem úgy, hogy júniusi jelentkezésünkkor ennek a gyógynövénynek a képével köszöntjük az olvasókat, hiszen folyóiratunk vezető anyagául is a Nádosi Márta és munkatársai munkáját összefoglaló, a gyógynövényekből készült teakeverék vizsgálatáról szóló dolgozatot választottuk. Dolgozatukban „Isten Patikájából” kiragadva egy májvédő tulajdonságú drogokat tartalmazó teakeverék hatóanyagainak vizsgálatáról írnak.


Az élelmiszertudományt művelő szakemberek és laikusok között évtizedek óta folyik a vita a növényi és állati származású zsiradékok technológiai, érzékszervi és táplálkozástudományi jelentőségéről. Izsó Tekla és munkatársai, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói most a margarinokhoz kevert tejből származó zsiradék hatására mérhető technológiai  jellemzőket vizsgálták a mai kornak megfelelő legmodernebb (DSC = differential scanning calorimetry, NMR = nuclear magnetic resonance spectrometry) technikával.

 

A NÉBIH kutatói, Farkas Zsuzsa és munkatársai Ambrus Árpád irányításával folytatják az ÉVIK 2014. évi 2. számában megjelent kézirattal összefüggő munka ismertetését. A Microsoft Excel alapú módszer célorientált mintavételi terv készítéséhez egy internetes honlapot is készítettek, amelyen a célirányos mintavétel tervezéséhez használható, Excel alapú makróval ki is lehet próbálni egy adott növénykultúra vizsgálatához szükséges eszközt.

 

Bíró György áttekintő dolgozata az emberi tápcsatorna mikroorganizmusainak élettani szerepét mutatja be. Az ember bélcsatornájában élő mikroszkópikus lények teljes életünk alatt befolyásolják egészségünket, életfunkcióinkat. A mikroflóra állapotát alapvetően az ember által elfogyasztott élelmiszerek befolyásolják. A bélcsatorna mikroflórájának sérülése, rendellenes működése számos emberi betegség okozója lehet.

 

Szűcs Viktória és munkatársai, szintén a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóiként az élelmiszerekhez használt adalékanyagokkal kapcsolatos fogyasztói vélekedéseket, szokásokat vizsgálták. Megállapításaik szerint az élelmiszerbiztonság szempontjából is fontos adalékanyagok elfogadottsága nagymértékben összefügg az élelmiszereket fogyasztó vásárlók ismereteivel. Felméréseik szerint az élelmiszertechnológiát – akár laikus szinten – ismerő vásárlók tárgyilagosan képesek megítélni az egyes élelmiszer-termékek jelölésén olvasható adalékok szerepét, fontosságát, esetenként feleslegességét.

 

Még mindig a Corvinus Egyetemnél maradva közlünk egy tanulmányt az élelmiszerek kereskedelmében tapasztalható árukínálat származási jellemzőiről. Kasza Gyula és kutatócsoportja az élelmiszerlánc-biztonsági okból is fontos magyar eredetű élelmiszerek arányát kereste az áruházláncok polcain. Megállapították, hogy hogy közel négy év alatt mintegy 2,5%-kal nőtt a hazai termékek aránya, így 2014-ben a polcokon az áruk több mint 78%-amagyar előállítók üzemeiből került ki.

 

Szabó S. András egyetemi oktatói praxisa mellett középiskolásokkal is foglalkozik. Kéziratában tíz olyan egyszerű kísérlet leírását foglalja össze, amelyeknek segítségével egy gimnáziumban tanuló diák is kitűnően megértheti az élelmiszer-kémia fontosabb összefüggéseit. 


 

 

Hazai körképünkben az idén tavasszal megrendezett, X. Hungalimentaria konferencián elhangzott előadások összefoglalóiból teszünk közzé néhány gondolatot Szunyogh Gábor tollából, és szaklapunkból természetesen Kurucz Csilla rovata, a Magyar Szabványügyi Testület gondozásában megjelent, az élelmiszer-ágazatot érintő szabványosítási hírek sem maradhatnak el.

 

Szerkesztőségünk minden kedves olvasónknak hasznos szakirodalmi tájékozódást és jó nyaralást kíván. Kérjük, ne feledkezzenek meg arról sem, hogy továbbra is várjuk tudományos dolgozataikat!

 

Dr. Szigeti Tamás János

Főszerkesztő

 read more ...