Kedves Olvasóink!
Amint „a ritkás ágak zöldjén átveti a messzi Nap a sűrű sugarat”1, új számmal jelentkezünk. A legkedvesebb évszakomban megjelenő újság az eddig megszokottaknál kissé terjedelmesebb lett. Az ÉVIK tavaszi kötetében az élelmiszer-vizsgálat számos területét érintő dolgozatokat teszünk közzé.
Jómagam például nehezen térek napirendre a hazai ivóvizek arzén-szennyezettségének kérdése felett! Ez az oka annak, hogy alig egy éven belül ismét jelentkezünk egy „arzénes” cikkel, amelyben ezúttal a hosszú évek alatt összegyűlt laboratóriumi víz- és egyéb élelmiszer-vizsgálati eredményeket elemezzük.
Második cikkünk témája a tej és annak állatgyógyszer-maradék tartalma. Kmellár Béla és Susán Judit egy jól automatizálható, SPE minta-előkészítésen alapuló LC-MS módszert dolgoztak ki az állatgyógyászatban leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok nyomainak kimutatására tejekben.
Táplálkozásunkban nagy jelentősége van az emberi étrendet színesítő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának. Székely Géza és munkatársai azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az egyes településeken mérhető fogyasztási szokások és néhány, urbanisztikai statisztikai jellemző (pl. településméret), a családok létszáma és még jó néhány, egyéb gazdasági jellemző között. Egyik érdekes megállapításuk az, hogy e termékcsoport fogyasztási adatai például az egyes települések méretétől függően változnak.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében a 2014 decemberétől indított hatósági terméktesztek eredményeiből közöl részleteket friss, aszalt és kandírozott narancs-készítményeket illetően. Az átfogó vizsgálatok során a termékek növényvédő szermaradék tartalmát megfelelőnek tartották, de egy aszalt, cukrozott terméket ki kellett vonniuk a forgalomból annak a megengedettnél többszörös mennyiségű mesterséges színezék-tartalma miatt. Örvendetes, hogy a hatóság által vizsgált valamennyi biotermék megfelelt az előírásoknak.
Megújult szakfolyóiratunkban első ízben közlünk egy, az érzékszervi vizsgálat tudományterületéről származó dolgozatot. Molnár Pál a szenzoriális vizsgálati technika statisztikai feldolgozásának elegáns módját mutatja be. Tapasztalatom szerint az érzékszervi vizsgálatok gyakorlatát sokan az élelmiszer-analitika könnyű műfajának tekintik. Nos, ez a kézirat ékes bizonyítéka annak, hogy az élelmiszervizsgálatban jártas szakember érzékszervei szabályos analitikai nagyműszerként képesek működni, így az általuk szolgáltatott vizsgálati eredmények versenyképesek a legmodernebb technológiával működő berendezések által nyerhető vizsgálati adatokkal.
Tölgyesi Ádám és munkacsoportja az állatgyógyszerek LC-MS/MS/ MS analitikájának gyakorlatáról számol be. A szakmai terminológiában „tripple-quad” jelzővel illetett technikával a legbonyolultabb mátrixokból kivont nyomnyi mennyiségű gyógyszer-maradék is meghatározható. Munkájuk során többek között arra is keresték a választ, hogy az egyes mintamátrixok miként befolyásolják a vizsgálandó célkomponens ionizációját az MS ionforrásában. E dolgozat szervesen kapcsolódik Kmellár Béla és Susán Judit fentebb említett kéziratának témájához.
Mindennapi élelmiszerbiztonságunk elmaradhatatlan feltétele az élelmiszerek csomagolóanyagainak megfelelősége. Christophe Goldbeck német kollégánk írásában a csomagolókartonok kőolaj-eredetű szennyezőinek és azok migrációs jellemzőinek összefoglalására vállalkozott. E migránsok kromatográfiás profilja a talajok és vizek szénhidrogén-szennyezésének elemzésénél nyerhető „csúcs-erdőkre” emlékeztet. Ezért a vizsgálatot végző analitikusoknak esetenként több száz, nem egyszer több ezer vegyület együttes jelét kell értelmezniük.
Győrvári János szerzőtársaival az Európai Unióban a közelmúltban bevezetett új élelmiszer-jelölési előírások alkalmazásának jellemzőit tanulmányozta. Felmérésük eredményeképpen megállapították, hogy az egyes élelmiszer-előállító és -forgalmazó vállalkozások nem egységesen alkalmazzák az új előírásokat. Megállapították, hogy a jelölések megfelelősége termék-kategóriától, a termelés volumenétől, az előállító gazdasági nagyságától, akár az előállító telephelyéül szolgáló település népesség-számától függően is változhat.
Minden kedves olvasónknak hasznos olvasást és a közelgő Húsvétra való tekintettel szép tavaszt és áldott ünnepeket kívánok.
Dr. Szigeti Tamás János
főszerkesztő
1 Tóth Árpád: Március
read more ...