Beköszöntő 2014/1

2015. október 5., hétfő

Kedves Olvasó!

 

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények az idén lett hatvan éves. A WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. ebben az évben vette át a lap szerkesztését. Ön a 2014-es évfolyam első számát tartja a kezében, amely már az új kiadó gondozásában jelent meg. A megjelenés azonban nem csak a mi érdemünk, hiszen az elődeink, Molnár Pál főszerkesztő úr, az EOQ MNB elnöke és a szerkesztőbizottság hathatós segítsége nélkül nagyon nehezen boldogultunk volna. Bölcs, szakmai tanácsaikra, tapasztalatukra a jövőben is számítunk, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a szerkesztőbizottság összetételén nem sokat változtattunk, inkább tovább bővítettük azt olyan elismert szaktekintélyekkel, akik a fővárosi és a vidéki kutatóközpontokat, egyetemeket még jobban képesek bekapcsolni a hazai és nemzetközi élelmiszervizsgálat eme tudományos fórumába.


A célunk ugyanis az, hogy minél szélesebb közönséghez juttassuk el a folyóiratot: a hazai tudományos élet mellett többek között a mezőgazdasági, élelmiszeripari és élelmiszer-forgalmazási szektor, illetve a hatósági és magán laboratóriumok képviselőihez, és szeretnénk kilépni a nemzetközi szakmai színtérre is!

A WESSLING cégcsoport több mint húsz éve végez független laboratóriumi vizsgálatokat Magyarországon, kollégáink magasan képzett szakemberek, akik az e lapot is kiadó WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft-ben folyamatosan fejlesztik az újabb és újabb analitikai módszereket. Kutatási, valamint oktatási tevékenységet végeznek. Az ELTE-vel közös laboratóriumunkban például fiatalok tucatjai szereztek PhD-t, vettek részt a szakmára is komoly hatással lévő kutatásokban.

Cégünk jelmondata: az élet minősége – céljaink esszenciája. Eltökélten hisszük, hogy a laboratóriumunk által végzett környezeti, élelmiszerbiztonsági és gyógyszervizsgálatok hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebben, biztonságosabban: jobban élhessünk.

Mind szakmai, mind filozófiai szempontból rendkívül elkötelezettnek érezzük magunkat abban, hogy – elődeink munkáját méltó módon követve – egy kitűnő, színvonalas, tudományos és olvasható lapot szerkesszünk a jövőben is!

 

Mi minden változott az ÉVIK-ben? A lap színes lett és A4-es formátumú, az értékes tudományos cikkek pedig teljes terjedelmükben megjelennek angolul is. Honlapunkon az írások kereshetők és digitálisan letölthetők, így a nemzetközi szakmai közvélemény és piac is könnyen hozzáfér majd a megújult tartalomhoz, illetve az archív anyagokhoz. Nagy hangsúlyt fektetünk a tudományok közötti átjárhatóságra. A tudományos hagyományok megtartása mellett jól olvasható, hasznos anyagokat is elhelyezünk a lapba: fókuszba állítunk fontos témákat, jogértelmezést adunk, követjük a nemzetközi és hazai szakmai élet eseményeit. A lap fő témája természetesen az élelmiszerek vizsgálata marad a továbbiakban is.

Az első lapszámban az élelmiszerek csomagolóanyagainak kioldódási vizsgálatait mutatjuk be nagyobb terjedelemben, szabályozási és jogi szempontból is körbejárjuk a témát. Lesz szó tejtermékfejlesztésről zsírsavösszetétel-módosítással, a hársméz színjellemzőinek változásáról hőkezelés hatására, az aflatoxin egészségügyi kockázatáról, a baktériumok kommunikációjáról, a búzaliszt ásványianyag- és fehérjetartalmának változásáról a műtrágyázás hatására, az uborka érése során bekövetkező beltartalmi értékváltozásokról.

Mindenekelőtt azonban kérem, olvassák el az előző főszerkesztőnk, Molnár Pál érdekes és tanulságos összefoglalását az ÉVIK elmúlt hatvan évéről. Annak reményében kívánok jó olvasást, hogy a lap az elkövetkező hatvan évben is ugyanilyen sikeres lesz, mint eddig!

Dr. Zanathy László

  read more ...