Szemkamerás módszerek alkalmazása az élelmiszer-kutatásbanGere Attila, Mahmoud Said Rashed, Kókai Zoltán, Sipos László


A szemkövetés-vizsgálat egy széles körben alkalmazott eszköz az emberi tekintet irányának követésére. A szemkamerák nagymértékű műszaki fejlődésének következtében napjainkban számos új alkalmazási terület létezik. Ezek egyike az az élelmiszer-kutatás, ahol sok kérdést meg lehet válaszolni a szemmozgás vizsgálatával. A módszer nem csak az élelmiszer-marketingben, hanem az érzékszervi vizsgálatokban és a fogyasztói tanulmányokban is alkalmazható. Cikkünkben az volt a célunk, hogy bemutassuk a szemkamerás vizsgálatok elvét a fő szemmozgásokkal együtt, és leírjuk a mért változók jelentését. Ezen kívül bemutatunk néhány alkalmazási lehetőséget az élelmiszer-tudomány területéről. 


LXIII. évfolyam 3. szám - 2017. szeptember 30.

Beköszöntő 2017/3

2017. március 20.

Kedves Olvasóink!

 

„Bokraink közt már az ősz barangol, kóró lett a fényes laboda.1 ” Az Élelmiszervizsgálati Közlemények Szerkesztősége pedig még az ősszel „elbarangol” eddigi, Fóti úti otthonából: mire Olvasóink a kezükbe veszik az őszi számot, Szerkesztőségünk a magyarországi WESSLING cégcsoporttal együtt új, saját székházban fog dolgozni a Budapest, IV. kerület, Anonymus utca 6. szám alatt. Szakfolyóiratunk legújabb kori élete tele van változásokkal: négy évvel ezelőtt vadonatúj arculatot kapott, az idén ősszel pedig kiadója új helyre költözik. 

 read more ...

A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken

2017. március 20.

Szerzők: Mikulka Petra, Iva Čanak, Jadranka Frece, Mohácsiné Farkas Csilla

1. Összefoglalás 
A vásárlói tudatosság növekedésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik a minimálisan feldolgozott, csökkentett adalékanyag-tartalmú élelmiszeripari termékekre. Az élelmiszerek biztonságának és stabilitásának megőrzése érdekében a tartósítószerek használata a legtöbb esetben szükséges, de mennyiségük alternatív tartósítószerek alkalmazásával csökkenthető vagy helyettesíthető. A szakirodalomban számos kutatási eredmény található, amelyek alátámasztják a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatását, oxidatív stabilitását és gyökfogó képességét.


 read more ...

Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában

2017. március 20.

Szerzők: Szabó Gergely Levente, Szabó S. András, Izsák Margit, Bozi János, Tiszáné Kósa Eszter Imola

1. Összefoglalás 

A kísérleteknek meghatározó szerepük van valamennyi természettudományos tárgy oktatásában. Úgy tapasztaltuk, hogy a tanulók nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya a számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Cikksorozatunk folytatásaként ismét 10 egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le.

 read more ...

Arzénnal szennyezett talajon termesztett zöldborsó élelmiszer- és takarmánybiztonsági megítélése

2017. március 20.

Szerzők: Várallyay Szilvia, Balláné Kovács Andrea, Soós Áron, Kovács Béla

1. Összefoglalás 

A talaj, valamint a talajvíz mind természetes, mind antropogén eredetű arzén szennyezése a világ valamennyi részére kiterjedő globális probléma, amelynek tekintetében hazánk területén elsősorban az Alföld térsége érintett. Az arzénnal szennyezett talajon történő növénytermesztés által az arzén bekerülhet a táplálékláncba, ami súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet. Hazánkban a zöldségtermesztő területek több mint 70%-a a természetes eredetű arzénszennyezéssel érintett Alföld területén található. 


 read more ...

A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata

2017. március 20.

Szerzők: Korzenszky Péter, Kovács Ágnes, Meixner Richárd, Pettkó Csaba

1. Összefoglalás 

Kutatócsoportunk a tehéntej hőkezelésének élelmiszerbiztonsági és energetikai hatékonyságát vizsgálta. Az ismert hőkezelési eljárások közül most egy 75 oC-on hőkezelt és 5 percig hőn tartott tehéntej esetében mutatjuk be vizsgálatunk eredményeit. A tehéntej megfelelő módon történő kezelése az élelmiszer-előállítás talán legsarkalatosabb kérdése, ugyanakkor az élelmiszer-biztonság és az előállításhoz felhasznált energia mennyisége sem közömbös az üzem szempontjából. 

 read more ...

Nemzeti szabványosítási hírek 2017/3

2017. március 20.

Szerző: Kurucz Csilla

 

2017. június–2017. augusztus hónapban bevezetett szabványok:

07.060
MSZ EN 16870:2017 Vízminőség. Útmutató a tavi hidromorfológiai változások mértékének meghatáro¬zásához
07.100.20 Víz mikrobiológiája
MSZ EN ISO 9308-1:2014/A1:2017 Vízminőség. Az Escherichia coli és a coliform baktériumok kimutatása. 1. rész: Membránszűréses módszer kis háttérterhelésű vizekre (ISO 9308-1:2014/Amd 1:2016) (magyar nyelven megjelent)
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
MSZ EN ISO 6579-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017) (magyar nyelven megjelent)


 read more ...

Hazai Körkép 2017/3

2017. március 20.

Szerző: Szunyogh Gábor

Kihirdették Magyarország Cukormentes Tortáját

Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül ké¬szült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figye¬lem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni győzelmét az Országház¬ban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismer¬tetésével együtt. A tortát az idén is a független élelmiszer-vizsgáló laboratóriumot is működtető WESSLING Hungary Kft. vizsgálta. 


 read more ...

Kitekintő 2017/3

2017. március 20.

Európai tanácskozás a szennyezett tojások miatt

Augusztus 18-ig tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.
A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.


 read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNKHIRDETÉSEK
faktu