Előrelépések a gluténkimutatási és mennyiségi meghatározási módszerek fejlesztésébenTakács Krisztina, Koppányné Szabó Erika, Jánosi Anna


 1. Összefoglalás

A glutén élelmiszerekből történő kimutatása a cöliákiás betegek védelme érdekében elengedhetetlen, rendkívül fontos vizsgálat. Szükséges, hogy nagy figyelmet szenteljenek a biztonságos gluténmentes diétára, a gluténmentes élelmiszerek ellenőrzésére, és mindehhez egy megbízható mérési módszer álljon rendelkezésre.

A glutén és a glutén tartalmú gabonalisztek élelmiszeripari felhasználása széleskörű. Több olyan élelmiszer-készítményben is megjelenhet, ahol a laikus fogyasztó nem is várná. Különböző élelmiszeripari termékekben (pl. húsokban, édességekben) íz- és állományjavító anyag lehet, másrészt a gluténmentes élelmiszer véletlenszerűen kontaminálódhat cöliákia-aktív cereáliával betakarítás, szállítás, tárolás vagy feldolgozás során.


LXIV. évfolyam 4. szám - 2018. december 31.

Beköszöntő 2018/4

2018. december 12.

Kedves Olvasóink!


Az ÉVIK LX. évfolyamának 2. számában írtam arról, hogy éveinek gyarapodása során mily gyorsan repül a főszerkesztő ideje, hogy – idézem akkori soraimat – máris itt van a második szám lapzárta.., Kurucz Mónika szavaival: Az idő sasszárnyakon repül, / … / Mintha szünet nélkül / Folytatódna tovább az egész1. Most, 2018 decemberében az ÉVIK megújulásának kis jubileumát ünnepeljük: a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. színeiben 5 esztendeje szerkesztjük tudományos szakfolyóiratunkat. Ez idő alatt összesen 20 lapszámot jelentettünk meg 2337 oldal terjedelemben. 


 read more ...

Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok

2018. december 12.

 

Szerző: Szeitzné Szabó Mária


1. Összefoglalás

A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok az élelmiszeriparban széles körben elterjedt, engedélyezett anyagok, amelyek használata számos technológiai előnnyel jár. E vegyületeket sokáig gyakorlatilag ártalmatlannak tekintették, azonban az utóbbi időben egyre több kutatási eredmény figyelmeztet arra, hogy kiterjedt alkalmazásuk és egyre növekvő mennyiségben történő fogyasztásuk a népesség szintjén növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát. 

 

 read more ...

Általános iskolás gyerekek élelmiszer-biztonsági tudásszintje és tudatossága

2018. december 12.

Szerzők: Dorkó Annamária, Balogh-Berecz Ágnes, Szabó-Bódi Barbara, Kasza Gyula

 

1.     Összefoglalás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azért dolgozik, hogy az elérhető legmagasabb szinten biztosítsa az élelmiszer-biztonságot a termőföldtől az asztalig. Ennek szerves részeként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogyasztók esetleges tudáshiányából, vagy tévhitekből adódó kockázatokat szemléletformálási programjai által minimálisra csökkentse, amire már az erre legfogékonyabb, kisgyermek korú csoportnál is hangsúlyt fektet. 


 read more ...

Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére

2018. december 12.

Szerzők: Jevcsák Szintia, Bíró Attila, Remenyik Judit, Lehoczki Gábor, Murányi Eszter, Jóvér János, Diósi Gerda, Sipos Péter

 

1. Összefoglalás    

Kísérleteinkben különböző nitrogén-műtrágya-adagokkal kezelt termőterületeken termesztett szemescirok termésének lisztjében mérhető zsírtartalom és zsírsav-összetétel változását vizsgáltuk a zsírsavak metilésztereinek gázkromatográfiás analízisével. A zsírtartalom mennyisége enyhe emelkedést mutatott a növekvő műtrágyakezelés hatására, az egyes kezelések között szignifikáns eltérést figyeltünk meg. A zsírsavösszetétel a kezelések függvényében eltérő eredményeket mutatott. 


 read more ...

Egysejtfehérjék beépítése gyulladásos bélbetegek diétájába

2018. december 12.

Szerzők: Molnár Judit, Vasas Dávid, Ásványi Balázs

 

1. Összefoglalás

Világviszonylatban – így Magyarországon is – évről évre egyre több beteg esetében diagnosztizálnak gyulladásos bélbetegséget. Az IBD (Inflammatory Bowel Disease) betegségben szenvedők esetében a normál étrend kiegészítéseként olyan alternatív megoldásokra van szükség, mint amilyen például az általunk vizsgálni kívánt egysejtfehérje étrendi alkalmazása. A humán szervezet megfelelő tápanyag- és folyadék-utánpótlásának biztosítása a modern élelmiszer-tudomány egyik kiemelkedő feladata.


 read more ...

Nemzeti szabványosítási hírek 2018/4

2018. december 14.

Szerző: Kurucz Csilla

 

2018. év szeptember-november hónapban bevezetett szabványok:

 

ICS 07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia

MSZ EN ISO 18593:2018 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszerek a felületi mintavételre (ISO 18593:2018), amely visszavonta az MSZ ISO 18593:2008-at

 

13.060.45 Víz vizsgálata általában

MSZ EN ISO 5667-3:2018 Vízminőség. Mintavétel. 3. rész: A vízminták tartósítása és kezelése (ISO 5667-3:2018), amely visszavonta az MSZ EN ISO 5667-3:2013-at


 read more ...

Hazai körkép 2018/4

2018. december 14.

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Dunai mérések: 50 mikroműanyag-részecske köbméterenként

 

A Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét. A Parányi Plasztiktalány projekt során a WESSLING Hungary Kft. és partnerei a Tisza után a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezését is vizsgálták. A kutatók, a környezetvédelem gyakorlatában, és a laboratóriumi vizsgálatokban jártas szakemberek a WESSLING Tudásközpontban 2018. október 10-én rendezett projektzáró konferencián kinyilvánított véleménye szerint a vizsgálatok eredménye nyugtalanító.


 read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNKHIRDETÉSEKBiomerieuxAnton Paar