Kedveltségtesztek speciális elrendezései, kávéitalok fogyasztói preferenciáiBálint Ildikó


A munkámban különböző kávékeverékekből készült kávéitalok példáján mutatom be az érzékszervi vizsgálatokban elterjedt, ugyanakkor a termékfejlesztésben és a kísérlettervezésben is ritkán alkalmazott módszert, a nem teljes körű kiegyenlített blokk (balanced incomplete block, BIB) elrendezést.
A termékfejlesztések általános jellemzője, hogy egyszerre sok termékkel (több mint 6 db) kapcsolatban kell nagyszámú fogyasztói bírálatot végrehajtani (célcsoportonként, cellánként* több mint hatvan bírálat), ugyanakkor a szakirodalom részletesen tárgyalja ennek korlátait. Így az érzékszervi kifáradás, túlzott mentális terhelés, a bíráló motivációjának elvesztése jelentősen torzítják a tesztek megbízhatóságát, viszont a megfelelő kísérleti terv kidolgozásával elkerülhetőek ezek a tényezők.


LXII. évfolyam 3. szám - 2016. szeptember 30.

Beköszöntő 2016/3

2016. szeptember 6.


Kedves Olvasóink!

Még tartott a nyár, amikor az ÉVIK őszi számának végső simításait végeztük. Közben Ady Endre sorai jutottak eszembe a közelgő őszről. A nyári meleget hirtelen egy hűvös szélvihar zavarta meg, a levegő lehűlt, de egy nap elteltével ismét a nyár romantikus melege ölelt körül: „Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé / S Párisból az Ősz kacagva szaladt. / Itt járt, s hogy itt járt, én tudom csupán / Nyögő lombok alatt .”1  Így, vagy úgy, lassan vége a szép nyárnak, következnek a hűvösebb napok, és mi újult lendülettel látunk hozzá az évben hátralévő teendőinknek. További munkánkhoz külön bíztató lendületet ad a jó hír, hogy tudományos szakfolyóiratunkat az Elsevier kiadó felvette a Scopus listára, amely óvatos reményeink szerint a hivatalos tudományos teljesítménymérés és -értékelés előszobájának tekinthető. read more ...

A túlérzékenységi reakciókat kiváltó fehérjék viselkedése élelmiszer-feldolgozási folyamatok során

2016. szeptember 6.

Szerzők: Török Kitti, Schall Eszter, Hajas Lívia, Bugyi Zsuzsanna, Tömösközi Sándor


Mivel túlérzékenységi reakciókat (allergia, cöliákia) kiváltó komponensek általában fehérjék, ezért ezek estleges változásainak megismerése élelmiszerbiztonsági szempontból fontos téma. Amennyiben a fehérjék a feldolgozás során különböző szerkezeti módosulásokon esnek át, az élelmiszerekből történő meghatározásuk akadályokba ütközhet. Ha a módosult fehérjék a rendelkezésre álló analitikai módszerekkel különböző eredményt adnak, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szervezetben is eltérően viselkednek. E témával kapcsolatosan felmerülő kérdések megválaszolása a betegek, a klinikusok és az analitikusok együttműködését igényli.

 read more ...

Iskolai természettudományos képzés élelmiszervizsgálati kísérletek segítségével

2016. szeptember 6.

Szerzők: Izsák Margit, Bozi János, Tiszáné Kósa Eszter Imola, Szabó Gergely Levente, Szabó S. András

 

 A természettudományos tárgyak iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok pedig nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek számukra is jól ismert anyagokkal zajlanak, amelyek esetünkben élelmiszerek. Cikkünkben tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: mikrohullámú melegítés tömeg- és víztartalom mérése, teaital elszíntelenítése, dzsemes üveg tetejének lecsavarása, keksz és kenyér állagának változása tároláskor, étolaj oldása és kémiai reakciói, margarin termikus instabilitása, tej savfokának meghatározása, tojásfehérje-hidrolízis és fehérje-denaturáció. read more ...

Árusítási és árképzési gyakorlatok a termelői nyers tehéntej közvetlen értékesítésében

2016. szeptember 6.

Szerzők: Jancsó András, Császár Gábor, Varga László

Célkitűzéseink között szerepelt a legismertebb nyerstej-értékesítési csatornák, árusítási gyakorlatok, valamint az alkalmazott műszaki környezet színvonalának bemutatása, továbbá a nyers tehéntej közvetlen értékesítésének árképzésével, kritikus pontjaival és kihívásaival kapcsolatos kérdések vizsgálata. Megfigyeléseinket és mintavételeinket nyolc budapesti kerület 21 közvetlen értékesítési pontján végeztük 13 hónapon keresztül, 2013 júniusa és 2014 júniusa között.

 read more ...

Stevia: az édesítőszeren túl

2016. szeptember 6.

Szerzők: Kemenczei Ágnes, Izsó Tekla, Frecskáné Csáki Katalin, Maczó Anita, Bognár Lajos, Kasza Gyula
 

Egyre többen használnak cukrot helyettesítő édesítőszereket, amelyek között találhatunk mind természetes, mind mesterséges eredetű termékeket. A természetes édesítőszerek között a növényi eredetű Stevia az egyik legkedveltebb, emellett a szárított Stevia levél teaként történő felhasználásának népszerűsége is nő. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amelynek leveleiből kinyert glikozid keveréket tartalmazó termékek édesítő ereje 350-szerese is lehet a cukorénak.

 read more ...

Nemzeti szabványosítási hírek 2016/3

2016. szeptember 6.

Szerző: Kurucz Csilla

 
2016. év június-augusztus hónapban bevezetett szabványok:

ICS 07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia

MSZ EN ISO 18744:2016 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A Cryptosporidium és a Giardia kimutatása, valamint számlálása friss leveles zöldségekben és bogyós gyümölcsökben (ISO 18744:2016)
 
13.060.45 Víz vizsgálata általában
MSZ EN 16479:2014 Vízminőség. A vízmonitoring-berendezések megfelelőségének vizsgálati eljárásai és teljesítménykövetelményei. Automata víz- és szennyvízmintavevő eszközök (mintavevők) (magyar nyelven megjelent)

 read more ...

Hazai körkép 2016/3

2016. szeptember 6.

Szerző: Szunyogh Gábor

Konferencia a cukorfogyasztásról

Cukorfogyasztás-csökkentés: egészségpolitikai célok és lehetőségek a táplálkozástudomány, az élelmiszerbiztonság, a technológia és a versenyképesség tükrében” címmel rendezett konferenciát az ÉFOSZ (Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége) 2016. június 8-án, Budapesten.
A rendezvény célja az volt, hogy az előadók és a résztvevők a lehető legtöbb oldalról megvitathassák napjaink egyik aktuális táplálkozástudományi és népegészségügyi kérdését, valamint tájékozódjanak mindazokról a lehetőségekről és kötöttségekről, amelyek a termékfejlesztés gyártói oldalának mozgásterét meghatározzák.

 read more ...

Kitekintő 2016/3

2016. szeptember 6.

Szerző: Szunyogh Gábor

 
Feldolgozásból származó szennyeződések növényolajokban és élelmiszerekben.
A pálmaolajban és más növényolajokban, margarinban és bizonyos feldolgozott élelmiszerekben található glicerin-bázisú, feldolgozásból származó szennyeződések egészségügyi szempontból aggodalomra adnak okot az átlagos fogyasztók számára valamennyi fiatal korosztályban, és a nagy fogyasztók számára valamennyi korosztályban.
Az EFSA értékelte a következő anyagok közegészségügyi kockázatát: glicidli-zsírsav-észterek (GE), 3-monoklórpropándiol (3-MCPD), 2-monoklórpropándiol (2-MCPD) és zsírsav-észtereik. Ezek az anyagok az élelmiszer-feldolgozás során képződnek, különösen akkor, ha a növényi olajokat magas hőmérsékleten (kb. 200 °C) finomítják.

 read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNKHIRDETÉSEK