A növényvédőszer-maradék expozícióbecsléséhez használt fogyasztási adatok bizonytalanságának néhány kritikus elemeSzenczi-Cseh Júlia, Biró Lajos, Arató Györgyi, Ambrus Árpád


A növényvédő szerek felhasználási engedélyének kiadása előtt meg kell győződni arról, hogy a kezelt termékekben maradó szermaradék nem káros az emberi szervezetre és a környezetre. A fogyasztókat érő növényvédőszer-maradék expozíció számított értékét számos bizonytalansági tényező befolyásolja. Cikkünkben a fogyasztott élelmiszerek mennyiségének becslését befolyásoló paraméterek közül az ételadagokat feltüntető képeskönyv használatával, a fogyasztott élelmiszerek felmérésekor a közölt élelmiszerek összetételének behatárolásával, a kérdezett személy testtömegmérésével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk. 


LXIII. évfolyam 4. szám - 2017. december 31.

Beköszöntő 2017/4

2017. november 30.

Kedves olvasóink!


November végéig sikerült az ÉVIK teljes, mintegy 20.000 oldalnyi digi- talizált anyagát honlapunkon közzé tenni. Az 1955-től megjelent legelső írásától napjainkig valamennyi tudományos dolgozat, közlemény, tartalomjegyzék, beszámoló stb. könnyen áttekinthető könyvtár-szerkezetben áll rendelkezésükre. A korábbi lapszámok 1955-től menüpontra kattintva a cikkek külön-külön letölthetők. Az egy évnél régebbi anyagokra vonatkozóan szabad hozzáférést biztosítunk az élelmiszervizsgálat tudománya iránt érdeklődő kollégáinknak, a hozzáférést csak a mindenkori négy utolsó szám esetében kötjük előfizetéshez.

 

 read more ...

Érzékszervi kedveltség predikciója mesterséges neurális hálózatokkal, fagyasztott csemegekukorica-fajták példáján bemutatva

2017. november 30.

Szerzők: Sipos László, Losó Viktor, Nyitrai Ákos, Kókai Zoltán, Gere Attila

 

1. Összefoglalás

A nemzeti és nemzetközi fajtajegyzékben található csemegekukorica (Zea mays var. saccharata.) hibridek fajtákra lebontott érzékszervi profiljellemzőiről, fogyasztói preferenciáiról a rendelkezésünkre álló irodalmi forrásokban ismereteink szerint csak néhány publikáció született. Kutatásunkban a mesterséges neurális hálózatok (artificial neural networks, ANNs) gyakorlati alkalmazását mutatjuk be. 


 read more ...

A narancsborok megítélése az új élelmiszer-fogyasztási trendek tükrében

2017. november 30.

Szerzők: Bene Zsuzsanna, Piskóti István

 

1. Összefoglalás

A világ új gasztronómiai trendjeit tanulmányozva a narancsbor megjelenése igazi ritkaságnak és különlegességnek számít. A narancsborok a rosé borok ellentétei, nem kékszőlőből, hanem fehérszőlőből készülnek héjon-erjesztéssel. Ennek eredményeként a bor narancsszerű színt kap, és íze is eltér a megszokott fehérborokétól. A laikusok általában nem tudják, hogy milyen készítési eljárásról van szó. Sokan úgy gondolják, hogy ezek a borok narancsból készülnek erjesztés útján vagy narancshéjat áztatnak a már kész borokba. 


 read more ...

Élelmiszerek stronciumtartalmának és a stroncium biológiai szerepének vizsgálata

2017. november 30.

Szerző: Szabó S. András

 

1. Összefoglalás

Élettani szempontból a stroncium mikroelem, amelynek közös transzportrendszere van a kalciummal. A növényekben és talajokban a kalcium és a stroncium koncentrációi között többnyire két nagyságrend a különbség. Az állati és emberi szervezetben viszont akár három nagyságrend is lehet az eltérés. Ennek oka az erőteljes diszkrimináló képesség, amelynek révén a stroncium lényegesen kisebb mennyiségben szívódik fel a melegvérűek bélcsatornájából. 


 read more ...

Új élelmiszerek allergén kockázatai

2017. november 30.

Szerző: Maczó Anita

 

1. Összefoglalás

Az élelmiszeripari innovációk sikerének egyik alapkövetelménye a termékek biztonságosságának garantálása. Ezért az új élelmiszerek csak egy széles körű biztonsági értékelés alapján történő engedélyezést követően kerülhetnek piaci forgalomba az Európai Unió területén. Ez az értékelés az élelmiszerallergiás fogyasztók biztonsága érdekében kiterjed az új termékek potenciális allergén hatásainak vizsgálataira is. 


 read more ...

Nemzeti szabványosítási hírek 2017/4

2017. november 30.

Szerző: Kurucz Csilla

 

2017. szeptember–2017. november hónapban bevezetett szabványok:

07.100.20 Víz mikrobiológiája

MSZ EN ISO 14189:2017 Vízminőség. A Clostridium perfringens számlálása. Membránszűréses módszer (ISO 14189:2013)

07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia

MSZ EN ISO 10272-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 10272-1:2017)

MSZ EN ISO 10272-2:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017) (magyar nyelven megjelent) 

 

 read more ...

Hazai Körkép 2017/4

2017. november 30.

Szerző: Szunyogh Gábor


Egyre fontosabb az élelmiszeripar

 

Hogyan támogatja a Földművelésügyi Minisztérium az élelmiszeripart, mire fordítja a NÉBIH az élelmiszer-biztonsági díjat, melyek a legfrissebb piaci trendek és kiskereskedelmi tapasztalatok? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem című konferenciáján nem csak ezt tudhatta meg a szakmai közönség, hanem megismerhetett egy rendkívül izgalmas új projektet is, amelynek célja laboratóriumi vizsgálatokkal, valamint tudományos kutatómunkával hozzájárulni a halfogyasztás fellendüléséhez.

 read more ...

Kitekintő 2017/4

2017. március 20.

Szerző: Szunyogh Gábor

 

Listeria Amerikában


Az elmúlt napokban néhány American Airlines és United Airlines járat bizonyos élelmiszer-szolgáltatásait földre kényszerítette a Listeria. A problémában különböző élelmiszer-szolgáltatók érintettek. Mindkét esetben az élelmiszer-előkészítő területeken találtak Listeria baktériumokat. A légiutas-kísérőket arra kérik, hogy következő hónapokban figyeljék magukat, nem jelennek-e meg a Listeria fertőzés tünetei. A tünetek kifejlődése az expozíciót követően akár 70 napba is telhet. Listeria miatt több mint 14 tonna sertéshúst és csirkehúst tartalmazó burritót és wrapet hívtak vissza.


 read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNKHIRDETÉSEK
faktu