Az aflatoxinszennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban

2014. március 24., hétfő

Szerzők: Frecskáné Csáki Katalin, Szeitzné Szabó Mária, Szerleticsné Túri Mária


Összefoglalás: 


Az aflatoxinok különböző Aspergillus penészgomba fajok által termelt mikotoxinok. Az aflatoxinok genotoxikus karcinogén anyagok, amelyek elsősorban a máj daganatos betegségének kockázatát növelik meg. Korábban elsősorban a trópusi országokból származó növényi termékek (pl. földimogyoró, pisztácia, szárított gyümölcsök, fűszerek) aflatoxinszennyezettségével kellett csak számolnunk Magyarországon. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően azonban mára már a hazai kukoricában is számítani kell az aflatoxin megjelenésére.


Amennyiben a tejelő tehenek aflatoxin B1 tartalmú takarmányt fogyasztanak, tejükben annak metabolitja, az aflatoxin M1 megjelenik. A tej és tejtermékek aflatoxintartalma hatékonyan úgy csökkenthető, ha a takarmány aflatoxintartalmát alacsony szinten tartjuk. Jelen tanulmány összefoglalja az aflatoxin egészségügyi kockázatát, a termelődésére ható tényezőket, azokat a módszereket, amelyekkel az Aspergillus penészgombák szaporodása és toxintermelése hatékonyan csökkenthető, valamint a hatóság eszközrendszerét. Ezekkel biztosítható, hogy a lakosság olyan élelmiszerekhez jusson, amelyek esetleges aflatoxinszennyezettsége a határértéket nem haladja meg.

 

Bevezetés

 

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, amelyek elfogyasztva, azok mennyiségétől és a fogyasztás időtartamától függően, az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus/mérgező hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok. Az aflatoxinokat először az 1960-as évek elején azonosították, amikor Angliában váratlanul több mint százezer pulyka súlyosan  megbetegedett és elpusztult.

 

A vizsgálatok kimutatták, hogy a földimogyorólisztet tartalmazó takarmányban lévő Aspergillus flavus penészgomba által termelt toxin okozta az állatoknál a mérgezést [1]. Ezt az anyagot aflatoxinnak nevezték el, utalva a gomba nevére (A- Aspergillus, FLA- flavus, TOXIN). Azóta már több hasonló kémiai szerkezetű aflatoxint azonosítottak, amelyeket fluoreszcens tulajdonságaik alapján különböző nagybetűkkel jelölnek (B=blue, G=green) [2]. Az 1. ábra az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló Aspergillus fajok által termelt aflatoxinok kémiai szerkezetét mutatja.

 

 read more ...