Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncbanBordós Gábor, Jens Reiber


A műanyagokat kitűnő mechanikai és kémiai tulajdonságaik miatt az élet minden területén egyre növekvő mennyiségben alkalmazzuk. Napjainkban a mikroműanyagok előfordulásának kérdése különböző környezeti elemekben és a táplálékláncban a tudományos érdeklődés középpontjában áll. Az elmúlt években publikált kutatások a mikroműanyag szennyezés különböző mértékét mutatják szennyvíztisztító telepeken, felszíni vizekben (folyókban és tavakban), óceánokban és partjaikon, valamint különböző élőlényekben (halak, kagylók és egyéb gerinctelenek). A műanyagok szétesését különböző környezeti folyamatok okozzák. Általánosan az öt milliméternél kisebb műanyag darabokat nevezik mikroműanyagoknak.


LXII. évfolyam 2. szám - 2016. június 30.

Beköszöntő 2016/2

2015. szeptember 29.


Kedves Olvasóink!

Tudományos berkekben és a közbeszédben is egyre gyakrabban merül fel bolygónk légkörének gyorsuló ütemben zajló melegedése.  Annyi bizonyos, hogy az utóbbi években gyakoribbak a nagy esőzések, szélsőségesnek mutatkozó időjárási jelenségek. Az aranyat érő májusi esők mellett azért a természet kapuján kopogtat a várva-várt nyár, jönnek a forró nappalok, meleg éjszakák. „Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz, az ég derűs, nincs homlokán redő, utak mentén virágzik mind az ákác, a csermelynek arany taréja nő s a fényes levegőbe villogó jeleket ír egy lustán hősködő gyémántos testű nagy szitakötő1.

 read more ...

Szemkamerás vizsgálatok egy élelmiszer fogyasztói megítélésében

2015. szeptember 30.

Szerzők: Kovács Eszter, Gere Attila, Székely Dóra, Kókai Zoltán, Sipos László


A szemkamerás mérések során a résztvevők szemmozgásának rögzítésére, majd az így kapott adatok kiértékelésére van lehetőség. Az élelmiszeriparban a szemkamerák alkalmazása Magyarországon még nem jellemző, szemben a nyugat-európai gyakorlattal, ahol ez a technológia a termékfejlesztés, marketingtámogatás fontos és általánosan alkalmazott eszköze. Tudomásunk szerint a hazai és nemzetközi szakirodalomban céklákkal kapcsolatos szemkamerás vizsgálatokat eddig nem publikáltak, ezért e technikát céklafajták vizsgálati példáján mutatjuk be.

 read more ...

Kukorica hibridek genetikai-tisztaság vizsgálata MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel

2015. szeptember 30.

Szerzők: Simon Zsanett, Lovász Csaba

 

 

 

 

A tömegspektrometria a korszerű műszeres metodikák egyik legsokoldalúbban alkalmazható módszere. A legérzékenyebb analitikai műszerektől kezdve, az űrkutatásban történő alkalmazásán át, az intelligens sebészkésig (iknife), a tudománynak szinte nincs olyan területe, ahol ne tudnánk kiaknázni a módszer nyújtotta előnyöket. Jelen cikkünkben a tömegspektrometria egy új területen való alkalmazását mutatjuk be.

 

 read more ...

Pörkölés hatása növényolajok oxidációs stabilitására

2015. szeptember 30.

Szerzők: Somogyi László, Soós Anita, Visy Orsolya, Volent Orsolya


Munkánk során arra kerestünk választ, hogy a sajtolással nyert kajszimagolaj és dióolaj oxidációs stabilitása változik-e pörkölés hatására. Ismeretes ugyanis, hogy a növényolajok élvezeti értékét kedvezően lehet befolyásolni a magvak préselés előtti előzetes pörkölésével. Eredményeink alátámasztották azt a tényt, hogy a pörkölés során végbemenő folyamatok következtében a kinyert olaj oxidációs státusza megváltozik.

 read more ...

Rovarok mint „új” élelmiszerek

2015. szeptember 30.

Szerzők: Kemenczei Ágnes, Izsó Tekla, Bognár Lajos, Kasza Gyula
 

A világ népességének gyors növekedése és a természeti erőforrásaink szűkössége komoly probléma a mezőgazdaság szempontjából, ezért a fenntartható élelmiszertermelés egyre fontosabb kérdés.  Kutatók szerint a küszöbön álló „fehérjekrízis” megoldását többek között a rovarok jelenthetik. Az utóbbi években jelentősen nőtt a rovarokból készült élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos társadalmi érdeklődés Európában, azonban az entomofágia (a rovarok fogyasztása) nem új keletű, hiszen már a Bibliában is találunk erre vonatkozó utalásokat. 

 read more ...

Nemzeti szabványosítási hírek 2016/2

2015. szeptember 30.

Szerző: Kurucz Csilla

 
2016. év március-május hónapban bevezetett szabványok:

07.100.20 Víz mikrobiológiája
MSZ EN ISO 9308-1:2015 Vízminőség. Az Escherichia coli és a coliform baktériumok kimutatása. 1. rész: Membránszűréses módszer kis háttérterhelésű vizekre (ISO 9308-1:2014) (magyar nyelven megjelent), amely visszavonta az MSZ EN ISO 9308-1:2001-t
MSZ EN ISO 17994:2014 Vízminőség. Két mennyiségi mikrobiológiai módszer relatív visszanyerésének összehasonlítási követelményei (ISO 17994:2014) (magyar nyelven megjelent), amely visszavonta az MSZ EN ISO 17994:2004-t. read more ...

Hazai körkép 2016/2

2016. március 18.

Szerző: Szunyogh Gábor

 
Középpontban a csapvíz

A Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) a víz világnapja alkalmából a csapvízről rendezett kerekasztal-beszélgetésén többek között arra kereste a választ, miért annyira népszerű a palackos víz (annak ellenére, hogy sokkal drágább a csapvíznél), illetve valóban veszélyes-e a klór és az arzén.  read more ...
Belépés

AKTUÁLIS LAPSZÁMUNKHIRDETÉSEK